Meclis’te oluşturulan komisyon bir ayı aşkın süre geçmesine karşın hâlâ çalışmalarına başlayamadı: Tarım ‘bitkisel’ hayatta!

Türkiye Tarım Sektöründe İthalata Dayalı Politikayla Zor Günler Yaşıyor

AKP iktidarı öncesinde kendi kendine yeterli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son 23 yılda birçok üründe net ithalatçı konumuna geldi. Ukrayna gibi savaş koşullarındaki ülkelerden buğday, mısır ve benzeri ürünleri ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçilerini soğuttu. Bu durum gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirveye çıkmasına da neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda

Zaten yüksek maliyetlerle mücadele eden çiftçilere bir de nisan ayındaki zirai don vurdu. Bu felaketin ardından TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, ancak komisyon hala çalışmalarına başlayamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meyvecilik ve bitkisel üretim gibi alanları etkileyen zirai don felaketinin Türkiye’nin tarım sektöründe büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

Özel Düzenlemeler Şart

Aygun, iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal felaketler göz önüne alındığında, çiftçilerin gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti. Önerileri arasında çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve çiftçiye ürün bazında destek sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Çiftçilerin Durumu Kritik

Aygun, tarımdaki krizi şu verilerle açıkladı: AKP iktidara geldiğinde 41 milyon 196 bin hektar tarım alanı bulunurken, bu alan 23 yılda 38 milyon 619 bin hektara geriledi. Çiftçi sayısının düşüşü ve borçların artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve destekleme politikalarının değiştirilmesi acil bir durum arz ediyor.

Related Posts

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ikinci enflasyon rapor tarihi açıklandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ikinci enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor. Yapılacak toplantıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlık edecek.

Brent petrol geriledi: Fiyatlar 64 doların altına indi

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 63,94 dolardan işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüşte Fed’in para politikası belirsizliği, Rusya-Ukrayna müzakereleri ve artan küresel arz etkili oldu. Petrol talebini baskılayan gelişmeler, varil fiyatında yüzde 0,5’lik bir gerilemeye neden oldu.

Ücretli çalışan sayısı yıllık arttı, aylık azaldı

TÜİK’in açıkladığı ücretli çalışan verilerine göre mart ayında sanayi çalışanı azalırken hizmet çalışanı sayısında artış oldu.

Müdür ve öğretmen iki gün arayla hayatını kaybetti: Ölüm nedeninde ortak acı detay

Sakarya’da bir ilkokulda görev yapan okul müdürü ile öğretmen iki gün arayla hayatını kaybetti. İki eğitimcinin de ölümü büyük üzüntüye neden olurken ölüm nedeninde ise ortak acı bir detay ortaya çıktı. Müdür ve öğretmenin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Altında düşüş sürüyor: Kayıp yüzde 1’e yaklaştı

Altında düşüş sürüyor: Kayıp yüzde 1’e yaklaştı

TCDD 15 yılda 576 bin ihalesiz alım yaptı: 7,5 milyar TL harcandı

TCDD 15 yılda 576 bin ihalesiz alım yaptı: 7,5 milyar TL harcandı