Hastane malzemelerini kemiren yeni bir bakteri türü keşfedildi

İngiltere’de Yapılan Araştırmaya Göre Bakterilerin Plastikleri Parçalayarak Beslendiği Tespit Edildi

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmada, hastanelerde sık görülen bir bakteri türünün, tıbbi cihazlarda kullanılan plastikleri hem parçaladığı hem de bu malzemelerle beslendiği ortaya çıktı. Bilim insanları, dünya genelinde yılda yaklaşık 559 bin ölüme neden olan ‘Pseudomonas aeruginosa’ adlı bakterinin, bir hastanın yara enfeksiyonundan izole edilen bir türünü detaylı bir şekilde inceledi. Bu bakteri, özel bir enzim sayesinde belirli plastik türlerini parçalayıp enerji kaynağı olarak kullanabiliyor ve bilim dünyasında ‘Pap1’ olarak adlandırılan bu enzim büyük ilgi çekiyor.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneylerde, Pap1 enziminin sadece plastikleri parçalamakla kalmadığı, aynı zamanda bakterinin plastikleri bir besin kaynağı olarak kullanarak büyümesini sağladığı belirlendi. ‘Pseudomonas aeruginosa’, bağışıklık sistemine ve antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine neden olan ‘biyofilm’ adı verilen koruyucu tabakaları oluşturabiliyor. Yapılan araştırmada, bakterinin plastik yüzeylerde daha büyük ve dayanıklı biyofilm tabakaları oluşturduğu da gözlemlendi.

Analizler, bakterinin parçaladığı plastik maddeleri biyofilm tabakalarına entegre ederek enfeksiyonun daha dirençli hale gelmesine katkı sağladığını ortaya koydu. Plastiklerin, adeta bir çimento gibi işlev görerek enfeksiyonun yayılmasını ve tedavilerin başarısız olmasını tetikleyebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu bulguların kateter, ortopedik implantlar ve yanık tedavisi gibi plastik temelli tıbbi cihazların güvenliği konusunda endişe yarattığını vurguluyor. Bakterilerin bu cihazlara yerleşip zarar vermesi, hastaların sağlık durumlarının kötüleşmesine ve tedavilerin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

Related Posts

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

WhatsApp sohbette karmaşa devrini kapatıyor…O mesajlara erişmek daha kolay!

Gün içerisinde iletişimde kalabilmek adına sıklıkla kullandığımız uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcılarına daha keyifli bir deneyim sunmak isteyen uygulama iOS için yayınladığı yeni bir Beta sürümünde dikkat …

Hep merak edilmiştir: SIM kartlarının köşesi bu yüzden eksikmiş

SIM kartlarının köşesinin neden eksik olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kartlardaki o tasarım eksikliğinin ne işe yaradığı ortaya çıktı. Meğer hata yapmayı engelliyormuş.

Google’ın yeni özelliği Avrupa’yı harekete geçirdi

Google’ın yapay zeka destekli yeni arama özelliği Avrupa Birliği’ndeki bazı yayıncılar tarafından haksız rekabet ve içerik gaspı olarak değerlendirildi. Gelen şikâyetler üzerine Avrupa Komisyonu, Google hakkında ön inceleme başlattı.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.