Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul Depremi Sonrası Ankara’da Konut Fiyatları Yükseldi

İstanbul’daki depremin etkisiyle Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kira ve konut satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir artış yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fiyatlardaki bu yükselişi fırsatçılık olarak tanımladı. Akçam, “Ev sahiplerinin toplumsal dayanışma ruhuna uygun hareket etmeleri büyük önem taşıyor. Fırsatçı ev sahipleri, emlak danışmanlarını aramamalı” ifadeleriyle ev sahiplerine seslendi.

Akçam, felaket dönemlerinde dayanışmanın önemine vurgu yaparak, bazı ev sahiplerinin zor durumda olan vatandaşlardan faydalanma çabalarının toplumsal vicdanı sarsıcı olduğunu belirtti. Ankara’daki fiyat artışının göç beklentisiyle ilişkili olduğunu dile getiren Akçam, bu durumun sektörde rahatsızlık yarattığını söyledi.

‘İnsanlık Adına Doğru Bir Tutum Sergileyin’

Akçam, Türkiye Gazetesi’nde yer alan haberde ev sahiplerine hitaben, “İnsanlık adına doğru bir tutum sergileyin, fırsatçılığı bir kenara bırakın. Deprem gibi olağanüstü bir dönemde fırsatçılık yapmak toplum vicdanı tarafından kabul edilemez. TEDB ve ATEM olarak, vatandaşlarımızın yanında olmaya ve adaleti sağlamak için bakanlıkla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Akçam ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın deprem sonrası olası haksız uygulamaları önlemek için yaptığı çalışmalara destek verdiklerini ve sektörde adaleti sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

‘Haksız Fiyat Artışlarına İdari Yaptırım Uygulanacak’

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bakanlık olarak deprem sonrası emlak sektöründeki fiyat değişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gürcan, “Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemi her zamankinden daha fazladır. Bu hassas dönemde, işletmelerimiz ve vatandaşlarımız toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir” açıklamasında bulundu.

Gürcan, ayrıca, “Bu süreçte fırsatçılık olarak değerlendirilebilecek hiçbir davranışa izin verilmeyeceğini ve haksız fiyat artışı yapan kişilere karşı idari yaptırımların gecikmeksizin uygulanacağını” belirtti.

Deprem Sonrası Acil İhtiyaç Ürünlerinde de Fırsatçılık Görüldü

Depremin ardından konut sektöründe olduğu gibi acil ihtiyaç ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Vatandaşların ilgi gösterdiği deprem çantaları ve çadırların fiyatlarında belirgin artışlar gözlendi. Deprem öncesi 373 liraya satılan bir acil durum çantası, deprem sonrası 465 liraya yükseldi. İlk yardım seti ise 219 liradan 389,50 liraya çıktı. İki odalı ve 10 kişilik bir çadırın fiyatı ise 8 bin 711 liradan 9 bin 480 liraya yükseldi.

Nakliye Ücretlerinde de Fahiş Artışlar Yaşandı

İstanbul’daki depremden sonra, vatandaşların farklı şehirlere taşınma talebinde artış görüldü. Bu talep, nakliye sektöründe fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Birçok nakliye firması, artan talepleri fırsata çevirerek taşıma ücretlerine zam yaptı.

Sektör temsilcileri, bu tür fırsatçı uygulamaların hem mağdur vatandaşları daha zor durumda bıraktığını hem de nakliye hizmetlerinin güvenilirliğine zarar verdiğini belirtiyor. Yetkililer, artan nakliye ücretlerinin denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

Yatırımcılar o metale koşuyor: Altının alternatifi 13 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların güvenli liman arayışı ve sanayideki güçlü talep, gümüş fiyatlarını son 13 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 27 artan gümüş, altına göre daha az yükselse de dikkat çekiyor.

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Türkiye’nin akaryakıt devi satışa çıktı: Yabancı şirket pazarlık masasına oturdu

Zeren Group, Alpet’in kalan hisselerinin satışı için Mount Private Capital’la yeniden görüşmelere başladı. Görüşmelerin tamamlanması durumunda Alpet’in yabancı sermaye kontrolüne geçeceği ifade edildi. Türkiye genelinde 300’ü aşkın istasyona sahip olan Alpet, önde gelen akaryakıt dağıtım markaları arasında yer alıyor.