Çiftçiye iklim değişikliği desteği geliyor

İklim Değişikliği Tarımsal Arazi Üzerindeki Olumsuz Etkiler İle Mücadele Edilebilir

Uzmanlar, Tarım-Güneş Enerji Santralleri (TarımGES) uygulamalarının, iklim değişikliğinin tarımsal araziler üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini belirtiyor.

Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW’nin lideri Yusuf Bahadır Turhan, yaptığı yazılı açıklamada, TarımGES projelerine hız verilerek iklim değişikliğinin tarım alanlarına negatif etkilerinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Turhan, TarımGES uygulamalarının, iklim değişikliği nedeniyle üretim zorlukları yaşayan çiftçilere destek olabileceğini ve her ürüne özgü esnek TarımGES projelerinin oluşturulabileceğini vurguladı.

Konuyla ilgili konuşan Turhan, TarımGES projelerinin, panellerin yüksekliklerinin ürüne uygun olarak ayarlanabileceğini ve panellerin dik olarak ekilen alanlara yerleştirilebileceğini belirtti. Ayrıca TarımGES’in sadece sebze ve meyve yetiştirilen alanlar değil, aynı zamanda hayvancılık, balıkçılık, üzüm bağları, arıcılık gibi çeşitli tarım alanlarında da kullanılabileceğini açıkladı.

Turhan, Solar3GW’nin ana hedefinin TarımGES uygulamalarını yaygınlaştırarak Türkiye’de sebze, meyve ve tahıl üretimini desteklemek olduğunu vurguladı ve projelerin uygulanmasında Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Turhan, Türkiye’nin tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına TarımGES kurulması durumunda ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca 5, 10 ve 20 megavatlık YEKA’larla başlanacak TarımGES projelerinin olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Turhan ayrıca, TarımGES projelerinin sulama ihtiyacını azaltarak toprağın nemini koruduğunu ve bazı ürünlerde sulama ihtiyacının yüzde 20 ila 30 oranında azalabileceğini belirtti. Bu sistemlerin doğru arazi ve ürün seçimiyle son derece verimli olabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

İslam Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 740 milyon dolarlık finansman

Yatırımcılar o metale koşuyor: Altının alternatifi 13 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların güvenli liman arayışı ve sanayideki güçlü talep, gümüş fiyatlarını son 13 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 27 artan gümüş, altına göre daha az yükselse de dikkat çekiyor.

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Türkiye’nin akaryakıt devi satışa çıktı: Yabancı şirket pazarlık masasına oturdu

Zeren Group, Alpet’in kalan hisselerinin satışı için Mount Private Capital’la yeniden görüşmelere başladı. Görüşmelerin tamamlanması durumunda Alpet’in yabancı sermaye kontrolüne geçeceği ifade edildi. Türkiye genelinde 300’ü aşkın istasyona sahip olan Alpet, önde gelen akaryakıt dağıtım markaları arasında yer alıyor.