Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zihinsel Görevlerde Beynin Theta Bağlantısının Rolü

Theta bağlantısı, beynin 4 ila 8 Hertz arasında değişen yavaş dalgalarıyla çalışan farklı bölgelerinin, zorlu zihinsel görevlerde senkronize çalışmasını ifade ediyor. Bu dalgalar, özellikle ani değişikliklere karşı zihinsel esneklik ve odaklanma sağlamakta kritik rol oynuyor. Yapılan araştırmalar, bu bağlantıların kuvvetli olduğu bireylerin, daha yüksek zekâ test puanlarına sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmada 18-60 yaş arasında 148 kişi yer aldı. Katılımcıların önce bellek ve zekâ seviyeleri ölçüldü, ardından EEG başlığı takarak beyin aktiviteleri kaydedildi. Katılımcılara üç farklı zihinsel görev verildi. Her görev, katılımcıların değişen kurallara ne kadar hızlı adapte olabildiğini değerlendirmek üzere tasarlandı.

İlk görevde 1-9 arası rakamlar gösterilerek sayıların 5’ten büyük/küçük veya tek/çift olup olmadığını söylemeleri istendi. İkinci görevde Navon figürleriyle çalışıldı; katılımcılar büyük şekli mi yoksa onu oluşturan küçük şekilleri mi tanımlayacaklarına karar verdiler. Üçüncü görevde ise harf-rakam eşleşmeleri gösterildi ve sayının değeri ya da harfin ünlü/ünsüz olup olmadığına göre yanıt vermeleri beklendi.

Araştırmacılar başlangıçta bu kadar açık bir ilişki beklemiyordu. Ancak sonuçlar çarpıcıydı: Zekâ ve hafıza testlerinde yüksek performans gösteren kişiler, görevleri yerine getirirken daha güçlü midfrontal theta bağlantıları sergiledi. Yani beyinleri, yeni kurallara hızla adapte olurken yüksek seviyede koordinasyon sağlayabiliyordu.

Araştırmacı Schubert, “Daha güçlü theta bağlantısına sahip kişiler, dikkatlerini daha iyi toplayabiliyor ve dikkat dağıtıcı unsurları dışlayabiliyor. Telefonunuz çalarken çalışmaya devam etmek ya da kalabalık bir istasyonda kitap okumak gibi durumlar buna örnek” diyor.

Araştırmada ilginç bir ayrıntı da şuydu: Yüksek bilişsel performans, sürekli dikkat yerine, görevler arası geçiş yapabilme becerisiyle ilişkiliydi.

Sonuçlar, zekânın nörobilimsel temelini anlamaya değil, ileride beyin temelli eğitim veya tanı araçları geliştirme yolunda da önemli bir adım olabilir. Schubert, “Henüz bu uygulamalar uzak görünse de, çalışmamız zekânın beyinde nasıl çalıştığını anlamak için sağlam bir temel sunuyor” dedi.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

NASA’dan 23 yaşındaki mühendise büyük görev

Andhra Pradesh eyaletinden genç mühendis Jahnavi Dangeti, prestijli Titans Space Astronot Sınıfı 2025’e astronot adayı ASCAN olarak kabul edildi. Bu önemli gelişme, Dangeti’nin yoğun ve çok yıllık bir eğitim programına başlayacağının sinyalini …

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.