Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da Yatırımcılarla Buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yürüttüğü iki günlük temas programı kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu toplantılarda ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu ele alındı.

Şimşek, yatırımcılara yaptığı sunumda kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk Lirası’ndaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kararlı ve Sabit Hareket

Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından gözler döviz kurlarına çevrildi.

Dolar endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde düşüş gözlendi. ABD Doları Euro karşısında ise yüzde 12’den fazla değer kaybetti.

Türk Lirası’ndaki erimeyse doları solladı. Kan kaybeden ABD Doları 2025 yılında Türk Lirası karşısında yüzde 13,30 değer kazandı.

Dolar/Euro Grafiği

DOLAR TL KARŞISINDA TIRMANIYOR

Dolar kurlarının seyrine bakıldığında şu tablo ortaya çıkıyor:

  • 1 Ocak: 35,27 TL
  • 1 Şubat: 35,91 TL
  • 1 Mart: 36,41 TL
  • 19 Mart: 41,4 TL’ye kadar yükseldi ve tarihi zirvesini gördü (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması)
  • 1 Nisan: 37,86 TL
  • 1 Mayıs: 38,43 TL
  • 1 Haziran: 39,10 TL
  • 1 Temmuz: 39,76 TL
  • 9 Temmuz: 40,04 TL

Veriler Şimşek’in “oynaklık azaldı” ifadesinin doğruluyor. Türk Lirası özellikle önceki yıllardaki oynak görünümün aksine son derece “istikrarlı” bir şekilde dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Ekonomi çevrelerinde, bakanın teknik anlamda doğru olan bu tespitinin, yatırımcılar açısından ne kadar teselli edici olduğu tartışılıyor. Zira “oynaklık azalması” ifadesi, liranın istikrarlı bir şekilde değer kaybetmesini de kapsadığı yorumları yapılıyor.

Son yıllarda ekonomide verilen yanlış kararların ardından dünyanın en yüksek faiz veren ikinci ülkesi konumuna getirilen Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in aralıksız düşüşün belirli bir seviyede kalmasını olumlu karşılaması geleceğe yönelik endişeleri artırdı.

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …