Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda sağlık alanına ilişkin torba yasa teklifi değerlendirilirken, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye’de acil servislere başvuru ve hekim başına düşen hasta yükünün OECD ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu belirtti. Ancak Birinci, giderek artan iş yükünü olumlu bir durummuş gibi sunarak milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.

Milletvekillerinin acil servis doluluk oranlarına ilişkin eleştirilerini cevaplayan Birinci, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” diyerek mevcut yoğunluğu sorun olarak değil, neredeyse bir gurur kaynağı olarak değerlendirdi. Ancak uzmanlar, bu yoğunluğun sağlık çalışanlarını tükenmişliğe sürüklediğini ve sağlık hizmet kalitesini düşürdüğünü sürekli vurguluyor.

YURTDIŞINDAN DÖNEN HEKİM SAYISI ARTIYOR

Yurtdışına giden hekimler konusunda da Birinci, “2024 yılına 200 doktor gitti, 250 doktor Türkiye’ye geri döndü” diyerek sağlık sisteminin cazibesini koruduğunu iddia etti. Ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık meslek örgütleri, son yıllarda yurtdışına çıkan hekim sayısının rekor seviyelere ulaştığını açıklamıştı.

“ACİLE YOĞUN BAŞVURULAR ARTIYOR” şeklindeki eleştirilere yanıt veren Birinci, “Son 20 yılda acil servislere yapılan başvuru sayısı OECD standartlarının iki katına çıkmış durumda. Aslında kendi standartlarımızın dört buçuk katı seviyesindeyiz. Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor. Bu durumda, birinci basamakta çözülebilecek pek çok başvurunun ikinci basamağa yönlendirilmesinin gereksiz olduğu açıktır. Bu konuda çalışmalarımız var ve torba yasa teklifimizde bu yönde adımlar atılıyor. Ayrıca aile hekimliği uygulamalarını güçlendirmek için çaba gösteriyoruz. Bu süreçte, henüz aile hekimine gitmemiş 26 milyon insanı aile sağlığı merkezlerine yönlendirdik. Bu sayede 3 milyon kanser taraması yaparak 120 bin riskli hastayı hastanelere yönlendirdik. Bu taramalardan 12 bin 286 kişide ciddi kanser vakası tespit edildi. Erken teşhis oranımız büyük ölçüde arttı ve bu durum ülke ekonomisine de olumlu yansımalar sağlıyor.

Antibiyotik kullanımı konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Birinci, Türkiye’nin önemli bir antibiyotik kullanımına sahip olduğunu ve bu durumun toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayarak, antibiyotik kullanımını yüzde 50 azalttıklarını ve bu sayede hastane yatış sürelerinde uzama olmadığını belirtti.

MHRS SORUNU AZALIYOR

“MHRS sorunu büyük bir gündem maddesi oldu ancak bu sorunlar yüzde 87 oranında azaldı. Şu anda bekleyen hastaların yüzde 25’i tercihen belirledikleri hekime gitmek istedikleri için bekliyor. Bu durumu azaltmak amacıyla rezervasyonlu randevu sistemini uygulamaya koyduk. Ayrıca Ankara ile Ağrı arasındaki hekim farkının azaltılması için çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerine yer verdi. Birinci, son olarak yurtdışına giden hekimlerle ilgili, “Türkiye’den giden doktor sayısında bir artış yaşanıyor. 2024 yılında 200 doktor yurt dışına giderken 250 doktor Türkiye’ye dönmüştür. Türkiye’nin cazibesinin hala devam ettiğini düşünüyoruz” dedi.

GÖRÜŞMELER 3 TEMMUZ’DA DEVAM EDECEK

AKP tarafından sunulan 29 maddelik “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde KARARNAMEDE Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda değerlendirilirken, komisyon çalışmaları ilk maddenin kabul edilmesinin ardından sona erdi. Kalan maddelerin görüşmelerine 3 Temmuz saat 11.00’da devam edilecek.

Related Posts

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.