Türkiye’deki ev sahipliği oranları alarm veriyor, AB ülkelerine kıyasla makas büyüyor

Türkiye Ev Sahipliği Oranlarında OECD ve Avrupa Ülkelerinden Geride Kalıyor

Son yıllarda Türkiye’de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği ve reel gelirlerde yaşanan düşüşler, ev sahipliği oranlarını diğer OECD ve Avrupa ülkelerine göre geri planda bırakıyor. Türkiye’deki ev sahipliği oranı Avrupa Birliği ülkelerine göre 12 puan geride kalarak yüzde 68 seviyesinde bulunuyor.

Trading Economics’in derlediği verilere göre, Türkiye’deki ev sahipliği oranı yüzde 56 seviyesinde kaydedilmiş. Yüksek enflasyonun yanı sıra azalan satın alma gücü ve asgari ücretin zorlu yaşam koşullarına neden olduğu belirtiliyor.

Ev Sahipliği Oranlarını Etkileyen Unsurlar

Türkiye’de genç nüfus arasında yaygın olarak görülen “ömür boyu ev sahibi olunamayacağı” inancı, ev sahipliği oranlarını doğrudan etkiliyor. Ülkelerin tarihi ve demografik yapılarına göre şekillenen ev sahipliği oranları, ekonomik koşullardan da derinden etkileniyor.

Gelir dağılımındaki eşitsizlikler toplumsal huzursuzluklara yol açarken özel sektör ve kamu kesimi arasındaki gelir farklılıkları da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda kamu sektörünün reel kazancının enflasyona göre daha adil bir artış gösterdiği belirtiliyor.

Geçmişte eğitim ve deneyime dayalı olarak yükselme imkanları bulunan bireyler için günümüzde durum değişkenlik göstererek, özellikle yeni mezunların ve orta kademe çalışanların maaşlarının enflasyonun altında kaldığı dile getiriliyor.

Önde Gelen Ülkeler ve Ev Sahipliği Oranları

Romanya ve Slovakya, ev sahipliği oranlarında liderliği elinde bulundururken, Türkiye bu listede yüzde 56’lık oranıyla geride kalmış durumda. Listede öne çıkan diğer ülkeler ve ev sahipliği oranları şu şekilde:

  1. Romanya: Yüzde 94
  2. Slovakya: Yüzde 93
  3. Macaristan: Yüzde 92
  4. Singapur: Yüzde 91
  5. Hırvatistan: Yüzde 91
  6. Polonya: Yüzde 87
  7. Litvanya: Yüzde 87
  8. Bulgaristan: Yüzde 86
  9. Letonya: Yüzde 84
  10. Avrupa Birliği Ülkeleri: Yüzde 68
  11. Euro Bölgesi: Yüzde 65
  12. Türkiye: Yüzde 56

Related Posts

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Milyonlarca emekli ve memur merakla bekliyor!

Milyonlarca emekli ve memur, TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri bugün saat 10.00’da açıklayacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine …

Yaz aylarıyla konut piyasası hareketlendi: 3 milyon TL’lik konut kredisinin aylık ödemesi ne kadar oldu?

Yaz aylarının gelişiyle konut piyasasında hareketlilik hız kazandı. Artan kredi talebi, bankaların faiz politikalarını yeniden gözden geçirmesine yol açtı. 3 milyon TL’lik konut kredisi için sunulan yeni koşullar merak konusu oldu. Peki 3 milyon TL konut kredisinin aylık ödemesi ne kadar? Faiz oranları hangi seviyede? İşte ayrıntılar…

Enflasyon hedefi tuttu ama açıklama temkinli

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Haziran ayında Euro Bölgesi enflasyonunun ECB’nin yüzde 2’lik hedef seviyesine ulaşmasına rağmen para politikasında temkinli bir duruş sergiledi. Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen …

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi