Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Sabah Saatleri Kalp Krizi İçin Daha Riskli

Yapılan araştırmalar, kalp krizinin günün her anında meydana gelebileceğini ancak sabah saatlerinde riskin en yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre, hormon değişimleri, susuzluk ve pıhtılaşma eğilimi sabahları kalp krizi riskini artırıyor.

Kalp krizi, kalbin bir bölümüne giden kan akışının aniden engellenmesiyle gerçekleşen hayati bir sağlık sorunudur. Ancak bu tehlike özellikle sabah saatlerinde daha da artabilir.

American Journal of Hypertension’da yayımlanan bir araştırma, sabah saat 6 ile öğle arasında kalp krizi riskinin diğer saatlere göre %40 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sabahın erken saatlerinde vücutta salgılanan bazı hormonlar, kalp sağlığı üzerinde doğrudan etki gösterebilir. Özellikle adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının seviyeleri sabah saatlerinde artar. Bu hormonlar kalp atış hızını yükseltirken kan damarlarını daraltarak kalbin oksijen alımını azaltabilir.

Sabah saatlerinde, vücuttaki Plazminojen Aktivatör İnhibitörü-1 (PAI-1) proteini seviyeleri maksimumda olur. Bu protein, kanın pıhtılaşmasını engelleyen enzimlerin etkisini azaltabilir. Bu durum kanın yapışkanlığını artırarak pıhtı oluşma riskini artırabilir ve dolayısıyla kalp krizi riskini tetikleyebilir.

Uyku sırasında susuz kalma durumu, vücutta kanın yoğunlaşmasına neden olabilir ve dolaşımı zorlaştırabilir.

European Journal of Nutrition’da yayımlanan bir araştırmaya göre, genç ve sağlıklı bireylerde dahi hafif derecede susuzluk, kardiyovasküler hastalık riskini yükseltebilir.

Uzmanlar, sabahları kalp krizi riskine karşı şu önerilerde bulunuyor:

  • Güne başlarken yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
  • Ani fiziksel aktivitelerden kaçının ve güne yavaş bir tempoyla başlayın.
  • Uyandıktan sonra stresi en aza indirin.

Related Posts

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.