Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Rusya tarımsal iflasın eşiğinde: Patates lüks oldu

Rusya’da mutfakların vazgeçilmezi patates, son dönemde yaşanan fiyat artışlarıyla halk için lüks bir gıdaya dönüştü. Bağımsız Rus medya kuruluşu The Insider’ın analizine göre, “patates krizinin” resmi olarak sona erdiği ilan edilse de, bu temel sebze …

Avrupa’nın en büyük gıda çiftliği iflas krizinde

Avrupa’nın en büyük kapalı sistem karides çiftliği Hansegarnelen GmbH iflas başvurusunda bulundu. 1,5 milyon Euro’luk finansman açığıyla sarsılan şirket, yatırımcı arayışına girdi.

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Valilik itiraz etti kıyma ve et zammı yargıdan döndü

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan yeni et fiyat tarifesi, Nisan ayında 2’ye karşı 1 oyla kabul edilmişti. Ancak Tunceli Valiliği, fiyatların yüksek olduğu gerekçesiyle karara itiraz ederek …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Milyonlarca emekli ve memur merakla bekliyor!

Milyonlarca emekli ve memur, TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri bugün saat 10.00’da açıklayacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine …