Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’nin Konut Piyasasında Pandemi Sonrası Durum

Son yapılan Betam araştırmasına göre, pandemi sonrasında Türkiye genelinde konut fiyatlarında balon oluştuğu tespit edildi. Ancak çoğu bölgede 2023 yılından itibaren bu balonların sönmeye başladığı belirtildi. En uzun süren balonlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gözlemlenirken, en yüksek fiyat artışı ise Adana ve Mersin’de yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sonrasında artan konut talebiyle birlikte konut fiyatlarında olağandışı artışlar yaşandığı ve her bölgede fiyat balonlarının oluştuğu belirlendi. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından itibaren sıkı para politikasının etkisiyle bu balonların büyük ölçüde sönmeye başladığı açıklandı. TCMB verilerine göre, halen konut balonlarının devam ettiği bölgeler arasında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve TRB grubundaki bazı bölgeler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu En Uzun Süreli Balonlarla Öne Çıkıyor

Araştırma sonuçlarına göre en uzun süreli konut balonları TRB ve TRC bölgelerinde gözlemlendi. Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi kapsayan TRB bölgesinde balonun 35 ay sürdüğü tespit edildi. Diğer yandan Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC bölgesinde balonun 2021 Nisan’da başladığı ve 2024 Mart’ta sona erdiği belirtildi.

En Yüksek Artış Adana ve Mersin’de

En büyük fiyat artışı Adana ve Mersin (TR62) bölgesinde yaşandı. 2021 Ağustos ile 2023 Ağustos arasında fiyatlar yüzde 112,7 oranında arttı. Ankara, Aydın-Denizli-Muğla, Konya-Karaman ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ bölgelerinin de yüksek balon artışları yaşadığı görülüyor. Yapılan araştırmada 2010-2025 döneminde toplam 23 konut balonunun oluştuğu ortaya çıktı.

Related Posts

Rusya tarımsal iflasın eşiğinde: Patates lüks oldu

Rusya’da mutfakların vazgeçilmezi patates, son dönemde yaşanan fiyat artışlarıyla halk için lüks bir gıdaya dönüştü. Bağımsız Rus medya kuruluşu The Insider’ın analizine göre, “patates krizinin” resmi olarak sona erdiği ilan edilse de, bu temel sebze …

Avrupa’nın en büyük gıda çiftliği iflas krizinde

Avrupa’nın en büyük kapalı sistem karides çiftliği Hansegarnelen GmbH iflas başvurusunda bulundu. 1,5 milyon Euro’luk finansman açığıyla sarsılan şirket, yatırımcı arayışına girdi.

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Valilik itiraz etti kıyma ve et zammı yargıdan döndü

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan yeni et fiyat tarifesi, Nisan ayında 2’ye karşı 1 oyla kabul edilmişti. Ancak Tunceli Valiliği, fiyatların yüksek olduğu gerekçesiyle karara itiraz ederek …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Milyonlarca emekli ve memur merakla bekliyor!

Milyonlarca emekli ve memur, TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri bugün saat 10.00’da açıklayacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine …