500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern İnsanlar 70.000 Yıl Önce Farklı Ekosistemlerde Yaşamaya Başladı

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, arkeologlar 120.000 ila 14.000 yıl öncesine ait kanıtları inceleyerek Homo sapiens’in yaklaşık 70.000 yıl önce farklı ekosistemlerde yaşamaya başladığını ortaya koydu. Bu dönüm noktası, insanların ormanlardan çöllere kadar çeşitli yaşam alanlarına yayılmasını sağladı.

Modern insanların en az 70.000 yıldır zorlu çevrelerde başarıyla yaşadığını belirten arkeolog Emily Hallett, “Ekolojik esnekliğimiz, türümüzün dünya çapında yayılmasını ve her türlü habitatı kullanmasını mümkün kıldı” diyor.

Homo sapiens’in sadece ormanlık alanlarda değil, tropikal ormanlar, çöller ve büyük sıcaklık farkları bulunan bölgelerde de yaşamaya başladığı gözlemlendi. Bu durum, türün sadece belirli çevresel koşullara bağımlı olmadığını, zamanla genel bir tür haline geldiğini gösteriyor.

Evrimsel ekolojist Andrea Manica, insanın 70.000 yıl öncesine kadar genelci özellikler sergilediğini ancak bu dönemde “nihai genelci” kimliğine büründüğünü belirtiyor. Bu yeni esneklik seviyesi, 50.000 yıl önceki küresel göç dalgasının başarılı olmasını sağladı.

Araştırmaya göre, bu esnekliğin arkasında tek bir biyolojik ya da teknolojik gelişme değil, birçok faktör bulunuyor. Evrimsel biyolog Michela Leonardi’ye göre, bu faktörler arasında geniş coğrafi dağılım, grup içi kültürel etkileşimlerin artması ve yeniliklerin geliştirilip sürdürülmesi gibi etmenler yer alıyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden arkeolog William E. Banks’e göre, bu çalışma Homo sapiens’in yanı sıra Homo erectus, Neandertaller ve Denisovalılar gibi insan türlerinin de çevresel koşulları genişlettiğini anlamamıza yardımcı olabilir.

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

NASA’dan 23 yaşındaki mühendise büyük görev

Andhra Pradesh eyaletinden genç mühendis Jahnavi Dangeti, prestijli Titans Space Astronot Sınıfı 2025’e astronot adayı ASCAN olarak kabul edildi. Bu önemli gelişme, Dangeti’nin yoğun ve çok yıllık bir eğitim programına başlayacağının sinyalini …

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.